دوشنبه, ۲۰ آذر ۱۳۹۶

تاریخچه گروه

گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1335 خورشیدی، یک سال پس از تاسیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی، فعاليت‌ خود را در مقطع کارشناسی آغاز نمود و از آن پس با تلاش اساتیدی بزرگ و بزرگوار آن را ادامه داد : دکتر حدیدی، دکتر یغمایی، دکتر بیات مختاری، دکتر شکور زاده، دکتر وثوقی، دکتر ذات علیان، دکتر امیر ناصری، دکتر آذرنوش، آقای آذری نجف آباد،  آقای ناظری، دکتر محتشمی، دکتر پرتویٍ، خانم خزاعی و ...، اساتیدی که اغلب هر کدام خود دانشجوی دیگری بودند و به این صورت برگ های به هم پیوسته سرگذشت گروه زبان و ادبیات فرانسه را شکل دادند. تاریخچه گروه فرانسه مثل هر پدیده دیگر تاریخی، پر نشیب و فراز، روشن و تاریک، در آرامش و پر هیاهو، بوده است. ارتقاء کیفی گروه چون تا حدی به این شرایط وابسته بود گروه گاهی سر زنده و پر نشاط تا مرز گشایش مقطع دکتری پیش می رفت و گاه خسته و نا امید مقطع کارشناسی خود را نیز واگذار می کرد. گاهی زبان فرانسه تا روی جلد مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی نقش می بست وگاهی گروه از داشتن یک مجله اختصاصی برای خود نیز امتناع می کرد. اما در مجموع بیشترین برگ های این تاریخچه بخصوص در زمینه پژوهش درخشان و پر افتخار است : راهنمایی پایان نامه و ترجمه خلاصه مقاله برای مجله با میل درونی و بدون دریافت مادی،  صرف وقت بسیار برای دانشجو بدون نیاز به آیین نامه، اهدا کتب شخصی به کتابخانه گروه در زمانی که فقر منابع علمی دانش اندوزی را برای دانشجوغیر ممکن می ساخت، ارائه خود جوش ترین و موثر ترین تحلیل های شخصی در بررسی منابع محدود موجود، انتشار نقد عمیق و همه جانبه مطالب در کتاب که برای آنها بیش از مقالات مجال اندیشه را می داد، نگاه سنتی ولی عالی آنها به منابع به عنوان سکوی حرکت فکر و به پژوهش به عنوان جستجویی فرساینده  جهت یافتن نیافته، و ده ها نکته و ویژگی دیگر که ما را به گذشته گروه فرانسه می کشاند تا یاد این اساتید گرانقدر را گرامی داریم.

پس از رفتن این عزیزان، یا کمرنگ شدن حضورشان، تنها یک گرایش ادبیات فرانسه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ماند و گروهی که تقریبا کاملا به روز شده بود. امروز اعضاي هيأت علمي تمام وقت گروه هشت نفر هستند : خانم ها دکتر طاهره خامنه باقری، دکتر زهره ناصحی، دکتر نگار مزاری و دکتر مریم شیبانیان، و آقایان دکتر محمدرضا فارسیان، دکتر مهران زنده بودی،  علی محمد مهردادیان و جمشید آذری ازغندی. با جوان شدن چهره گروه جان تازه ای نیز به فعالیت های آن دمیده شد که ثمره آن از ابتدای دهه 90 شمسی ظاهر شد : گشایش مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در گرایش مترجمی با مسئولیت علمی استاد ترجمه شناسی گروه دکتر مهران زنده بودی، ارائه دروسی جدید و جذاب برای دانشجویان مانند اسطوره شناسی در دوره کارشناسی و شعر قرن 20 در دوره کارشناسی ارشد توسط دکتر نگار مزاری، چاپ مقالات در موضوعات ادبی روز در مجلات علمی معتبر فرانسه توسط  دکتر مریم شیبانیان، برگزاری بزرگترین همایش بین المللی فردوسی- سوربن، بی سابقه در تاریخ گروه زبان و ادبیات فرانسه، در زمینه ادبیات تطبیقی به همت علمی و اجرایی دکتر محمد رضا فارسیان و یاری علمی و اجرایی دکتر طاهره خامنه باقری، و چندی پیش، موافقت با برگزاری آزمون های بین المللی ( DELF ) و ( DALF ) توسط کالج دانشگاه فردوسی مشهد با مدیریت علمی دکتر زهره ناصحی.

امروز گروه زبان و ادبیات فرانسه دارای دو گرایش «مترجمی زبان فرانسه» و «زبان و ادبیات فرانسه» در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است. تعداد دانشجویان که جمع کثیر اعضای این خانواده  را تشکیل می دهند در مجموع 281 نفر است که از این تعداد 214 نفر در دوره کارشناسی و 67 نفر در دوره کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند. دانشجويان پذيرفته شده در مقطع كارشناسي این گروه 135 واحد درسي را که شامل دروس عمومی، دروس پایه و دروس اصلی هستند  در مدت حداقل چهار سال و پذیرفته شدگان مقطع کارشناسی ارشد 32 واحد درسی را در مدت حداقل 2 سال می گذرانند. هر دو مقطع تحصیلی با ارائه یک پايان نامه (به ارزش 2 واحد برای کارشناسی و 4 واحد برای  کارشناس ارشد) به انجام می رسد که در مقطع کارشناسی ارشد دانشجویان از پایان نامه خود در مقابل یک هيئت داوری دفاع می کنند. در ابعاد آموزشی باید از کارشناسانی مانند خانم زنوزی و خانم دژکامه ... که در گذشته گروه را یاری می نمودند نیز با احترام و قدر شناسی یاد کرد و بخصوص، امروز، از خانم نائبیان که کارشناسی و درایت ایشان مورد تایید همه مدیران گروه در چند سال اخیر بوده است.

امید است که گروه زبان و ادبیات فرانسه، که در آموزش زبان به دانشجویان جدید الورود از اساتید شناخته شده دیگری نیز بصورت پاره وقت بهره می برد، در بهبود آموزش این زبان تلاش کند و از جهت علمی نیز با همدلی و همسویی تک تک اعضای خود به این روند رو به رشد ادامه دهد، و با پرورش عالمان شایسته ای که جایگزین خود خواهد نمود در مسیری که بزرگان این گروه گام بر می داشتند قدم بردارد.